AtHellas
  • Αρχική
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΔΙΑΜΟΝΗ
  • ΕΣΤΙΑΣΗ
  • ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΙΧ
  • athellas για επιχειρηματιες
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
‹ ›

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ηράκλειο

HRAKLEIO-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-viewΤο Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Άρχισε να αναπτύσσεται μετά τον 9ο αι. μ.Χ., (κατά την αρχαιότητα, κέντρο της περιοχής ήταν η Κνωσός και μεταγενέστερα η Γόρτυνα), ενώ αργότερα κατακτήθηκε διαδοχικά από τους Άραβες, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς, οι οποίοι της έδωσαν το ονόματα Χάνδακας και Candia.
Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ήταν μία από τις Ολυμπιακές Πόλεις και φιλοξένησε αγώνες του τουρνουά ποδοσφαίρου.

Η πόλη του Ηρακλείου αντανακλά με σαφήνεια τους διαφορετικούς πολιτισμούς που άνθισαν στο πέρασμα των αιώνων: Βυζαντινά οικοδομήματα στέκονται δίπλα σε Ενετικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και Οθωμανικές κατασκευές.

HRAKLEIO-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-viewΈμβλημα της πόλης ο μεσαιωνικός Κουλές που δεσπόζει στο βενετσιάνικο λιμάνι και επισκιάζει τα εναπομείναντα τείχη της ίδιας περιόδου. Οι πρώτες οχυρώσεις κατασκευάστηκαν αρχικά από τους Άραβες και τον 15ο αι. ενισχύθηκαν από τους Ενετούς. Από τους επτά προμαχώνες σώζεται σήμερα ο προμαχώνας Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται ο τάφος του διάσημου συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη, με θέα όλη την πόλη, ενώ από τις τέσσερις πύλες εισόδου στην πόλη σώζονται η Χα­νιόπορτα (1570), με το χαρακτηριστικό ανάγλυφο φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και η Καινούργια Πόρτα (1587) στη νότια πλευρά.

Στο παλιό (ενετικό) λιμάνι, δίπλα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, διατηρούνται οι θολωτοί ταρσανάδες, όπου στο Μεσαίωνα ναυπηγούνταν οι γαλέρες, ενώ στη δυτική πλευρά κυριαρχεί το επιβλητικό φρούριο Κούλε (16ου αι.).

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται πολλά μνημεία των μεσαιωνικών χρόνων, εποχή μεγάλης ακμής του Ηρακλείου. Ανηφορίζοντας από το λιμάνι την κεντρική οδό 25ης Αυγούστου, συναντάμε την πλατεία με το ναό του Αγίου Τίτου (κτίστηκε το 1872 στη θέση βυζαντινού ναού), ενώ δίπλα βρίσκεται η ενετική Λότζια (16ος αι.), ένα εντυπωσιακό βενετσιάνικο μέγαρο με στοές, που υπήρξε Λέσχη του Δούκα και των αξιωματούχων της Κρήτης, στολισμένη με γλυπτά οικόσημα, τρόπαια κ.α.

HRAKLEIO-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-view
HRAKLEIO-

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Ηρακλείου είναι οι βενετσιάνικες και τουρκικές κρήνες, που βρίσκονται διάσπαρτες στον ιστορικό ιστό της πόλης. Η γνωστότερη είναι η φημισμένη βενετσιάνικη κρήνη Μorozini ή Λιοντάρια (1628), που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Άλλες αξιόλογες βενετσιάνικες κρήνες είναι η κρήνη Bembo(1552-1554) στην πλατεία Κορνάρου, η κρήνη Sagredo (1602-1604), εντοιχισμένη στη βορειοδυτική γωνία της Λότζια και η κρήνη Priuli (1666), κοντά στο λιμάνι. Από τις τουρκικές κρήνες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Φιλανθρωπική Κρήνη (1776), δίπλα στην κρήνη Bembo, που σήμερα χρησιμοποιείται ως καφενείο, η «Βρύση του Ιδομενέα» (πίσω από το Ιστορικό Μουσείο), η «Βρύση του Γενιτσάρ Αγά» (στην οδό Ικάρου) κ.α.

Από τους ναούς της πόλης ξεχωρίζει η Μητρόπολη του Αγίου Μηνά (πλατεία Αγίας Αικατερίνης), η οποία κτίστηκε στο διάστημα 1862-1895 και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και τη θέση του. Δίπλα της βρίσκεται το παρεκκλήσι του Μικρού Αγίου Μηνά, ενώ βορειοανατολικά η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης (16ος αι.), που λειτουργεί ως μουσείο έργων της κρητικής αναγέννησης. Στην πλατεία Βενιζέλου, δεσπόζει ο ναός του Αγίου Μάρκου (13ος αι.), ενώ άλλες σημαντικές εκκλησίες της πόλης είναι η Μονή Αγ. Πέτρου και Παύλου, η Παναγία Ακρωτηριανή, η Παναγία των Σταυροφόρων κ.α.

Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, καθώς συγκεντρώνει σχεδόν όλους τους μοναδικούς θησαυρούς του Μινωικού Πολιτισμού από την Κνωσό, την Φαιστό, τα Μάλια και άλλες περιοχές, καθώς επίσης το Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ενυδρείο «Cretaquarium» (στην περιοχή Γούρνες).
Στην αγορά του Ηρακλείου, από τις πλουσιότερες της Μεσογείου, μπορείτε να βρείτε κάθε είδους σύγχρονα προϊόντα, αλλά και παραδοσιακά κρητικά είδη, όπως το φημισμένο λάδι, τη ρακή, το τοπικό κρασί, μέλι, βότανα κ.α. Ακόμα, σε μικρή απόσταση (στην περιοχή Χερσονήσου) λειτουργεί τα τελευταία χρόνια σύγχρονο γήπεδο γκολφ για αρχάριους και προχωρημένους παίκτες.

Κοντά στο Ηράκλειο

Πέντε χλμ. νότια του Ηρακλείου βρίσκεται η Κνωσός, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης. Η Κνωσός ήταν το σπουδαιότερο κέντρο του Μινωϊκού Πολιτισμού από το 1900 ως το 1400 π.Χ. Στην περιοχή βρισκόταν το μεγαλύτερο ανάκτορο της μινωϊκής Κρήτης που γνώρισε δύο αρχιτεκτονικές φάσεις και καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό της Σαντορίνης (1450 π.Χ.). Στο χώρο υπάρχουν τα ερείπια από το ανάκτορο του Μίνωα, τα σπίτια των αξιωματούχων και ιερέων, αλλά και των κατοίκων, καθώς και τα νεκροταφεία. Το ανάκτορο ήταν δαιδαλώδες οικοδομικό σύνολο, κτισμένο γύρω από μία κεντρική αυλή. Καταλάμβανε έκταση 22.000 τ.μ. και περιλάμβανε εκτός από τα βασιλικά διαμερίσματα, λατρευτικούς χώρους, θησαυροφυλάκια, εργαστήρια κι αποθήκες.

63  χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου βρίσκονται τα ερείπια του ανακτόρου της Φαιστού, δεύτερου σε σπουδαιότητα ανα­κτορικού κέντρου της Μινωικής Κρήτης, που κατοικούνταν από τη Νεολιθική εποχή. Η αρχι­τεκτονική διάταξη του ανακτόρου είναι ίδια με της Κνωσού. Κι εδώ τα δωμάτια είναι διατεταγμένα γύρω από πλακόστρωτη αυλή. Εδώ, ο τοιχογραφικός διάκοσμος ήταν σχετικά φτωχός, όμως τα δάπεδα και οι τοίχοι είναι επενδυμένοι με πλάκες κατάλευκου γυψόλιθου. Το ανάκτορο καταλάμβανε έκταση, περίπου, 9.000 τ.μ.

Επίσης, κοντά στο παραθεριστικό κέντρο Μάλια (34 χλμ. ανατολικά  του Ηρακλείου) οι ανασκαφές έφεραν στο φως ανάκτορο παρόμοιο με αυτά της Κνωσού και της Φαιστού. Στο φως ήλθαν επίσης συνοικίες της Μινωικής πόλης, που υπήρχε γύρω από το ανάκτορο και νεκροταφείο στη θέση Χρυσόλακκος. Το ανάκτορο αυτό καταλάμβανε έκταση περίπου 9.000 τ.μ.

Τέλος, 46 χλμ. νότια της πόλης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας, όπου υπάρχουν ευρήματα από τον 16ο αι. π.Χ. ως τον 2ο αι. μ.Χ.

 

  • Νέα Αλικαρνασσός

    HRAKLEIO-FARAGGI-KARTEROY-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-viewΗ γεωγραφική θέση της, η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, η νεανικότητα του πληθυσμού της, οι έντονες προοπτικές ανάπτυξής της κυρίως στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα καθώς και ο δραστήριος χαρακτήρας των κατοίκων της αποτελούν τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά της.

    Η Νέα Αλικαρνασσός αποτελεί μια δυναμική, σύγχρονη πόλη

    • με έντονη πολιτισμική ταυτότητα και ακόμη πιο σταθερά αναπτυσσόμενο μέλλον,
    • μία πόλη με ανθρώπινο χαρακτήρα,
    • με σύγχρονη εκπαιδευτική υποδομή,
    • χώρους πρασίνου και παιδικές χαρές,
    • γήπεδα και κατάλληλους χώρους άθλησης,
    • πολιτιστικά κέντρα
    • και κέντρα περίθαλψης της τρίτης ηλικίας

    Μνημεία  στην Αλικαρνασσό

    Ο Ναός του Απόλλωνα,

    Το θέατρο  

    Το Τρίπυλο  

    Το Μαυσωλείο  

    Οι οχυρώσεις

    Οι Ιππότες

     

  • Δημοτική Ενότητα Γοργολαΐνη.

    Η Δημοτική Ενότητα Γοργολαΐνη (πρώην Δήμος Γοργολαΐνη με έδρα τον Άγιο Μύρωνα) εντάχθηκε στο Δήμο Ηρακλείου με το πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού, νότια της πόλης του Ηρακλείου, και περιλαμβάνει τις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Άγιος Μύρωνας
    HRAKLEIO-agios-mironas-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-view

    Κεφαλοχώρι της Δημοτικής περιφέρειας Ηρακλείου με πλούσια ιστορία και παράδοση, είναι χτισμένο πάνω στο δίλοφο της αρχαίας Ραύκου (μια από τις 100 πόλεις της ομηρικής Κρητικής Εκατόμπολης) με πανοραμική θέα από όλα τα σημεία του. Απέχει 18 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και έχει υψόμετρο 440 μέτρα. Η Ραύκος ήταν αυτόνομη και ισχυρή πολιτεία με δικό της νόμισμα, μέλος της Γορτύνιας συμμαχίας και αντίπαλος της Κνωσού και της γειτονικής Λυκάστου με πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή. Το όνομα της κωμόπολης προέρχεται από τον χωριανό μάρτυρα, επίσκοπο Κνωσού(?) και Γορτύνης, Μύρωνα (3ος αιώνας) που μαρτύρησε στους διωγμούς του Δέκιου (249 – 251) και είναι ο πολιούχος της

    Άνω Ασίτες

    iraklio-ano-asites-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-viewΧωριό της Δημοτικής περιφέρειας Ηρακλείου με το σχέδιο «Καλλικράτης» σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με σπουδαία ιστορία και παράδοση. Σε έγγραφο του 1393 πρωτοσυναντάμε το όνομα του χωριού και σε όλες τις καταγραφές που έγιναν στην Κρήτη από το 1577 και έπειτα. Ετυμολογείται από τους Ασσινούς ή Ασσίτες (= από την Άσσο, πόλη της Μυσίας) στρατιώτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την ανακατάληψη της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά (961).

    Κάτω Ασίτες

    Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-viewΑπό τα κεφαλοχώρια της περιφερειακής Δημοτικής Ενότητας Ηρακλείου οι Κάτω Ασίτες (Ασσίτες) απέχουν από την πόλη 22,8 χιλιόμετρα σε υψόμετρο 459 μέτρα στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη. Στο χωριό φτάνει κανείς ακολουθώντας τη διαδρομή Ηράκλειο – Άγιος Μύρων – Πυργού – Κάτω Ασίτες. Το όνομα του χωριού προέρχεται από την εγκατάσταση στρατιωτών από την Άσσο της Μυσίας που υπηρετούσαν στο στρατό του Νικηφόρου Φωκά και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Κρήτη μετά την ανακατάληψή της από τους Βυζαντινούς το 961 και γιαυτό η  ορθή γραφή του ονόματος είναι Ασσίτες και όχι Ασίτες.

    Πετροκέφαλο

     HRAKLEIO-Πετροκέφαλο-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-viewΤο Πετροκέφαλο ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Βρίσκεται στο 16ο χιλιόμετρο του δρόμου προς Άγιο Μύρωνα σε υψόμετρο 340 μέτρων. Για πρώτη φορά το όνομα του χωριού συναντιέται σε συμβολαιογραφικά έγγραφα του 13ου αιώνα και σε κατοπινά του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα. Καταγράφεται με το ίδιο περίπου σημερινό του όνομα (Petrokefalo ή Petrokefala) σε όλες τις απογραφές από το 1577 μέχρι και σήμερα.

    Πενταμόδι

      Παμπάλαιο χωριό της Δημοτικής Περιφέρειας του Καλλικρατικού Δήμου Ηρακλείου, χτισμένο σε υψόμετρο 320 μέτρων και σε απόσταση 17 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη. Για πρώτη φορά αναφέρεται σε συμβολαιογραφικά έγγραφα του 1271. Αναγράφεται επίσης συχνά και σε μετέπειτα συμβόλαια. Από αυτά μαθαίνουμε ότι το 1348 ήταν πεζικό φέουδο και ανήκε στον δικηγόρο και ποιητή Στέφανο Σαχλίκη που κληρονόμησε από τον πατέρα του, όπου έζησε εκεί ως το τέλος της ζωής του, αφού  κατασπατάλησε όλη την άλλη περιουσία του

    Πυργού

      Ένα χιλιόμετρο νοτιότερα από τον Άγιο Μύρωνα βρίσκεται ο οικισμός Πυργού σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και σε υψόμετρο 400 μέτρων πάνω στον οδικό άξονα προς Ασίτες. Η θέση του χωριού προσφέρει υπέροχη θέα προς τα Κουσανιώτικα βουνά και τον ανατολικό Ψηλορείτη. Για πρώτη φορά αναφέρεται με την ονομασία του σε συμβολαιογραφικό έγγραφο το 1271 και έκτοτε σε πολλά έγγραφα και άλλων συμβολαιογράφων και του Δουκικού Αρχείου. Καταγράφεται και σε όλες τις απογραφές που διενεργήθηκαν στην Κρήτη από το 1577 μέχρι σήμερα.

     

  • Δημοτική Ενότητα Τεμένους.

     Η Δημοτική Ενότητα Τεμένους (πρώην Δήμος Τεμένους με έδρα τον Προφήτη Ηλία) εντάχθηκε στο Δήμο Ηρακλείου με το πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού, νότια της πόλης του Ηρακλείου, και περιλαμβάνει τις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Προφήτης Ηλίας

    Είναι η μεγαλύτερη ίσως κωμόπολη της Περιφερειακής ενότητας του Καλλικρατικού Δήμου Ηρακλείου, απέχει 19,4 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και είναι χτισμένη στους βορειοδυτικούς πρόποδες του υψώματος Ρόκκα (ύψος 507, 40 μέτρα) σε υψόμετρο 350 μέτρων. Ο πλούτος της κωμόπολης είναι ανάλογος με τον πλούτο της ιστορίας του Προφήτη Ηλία. Γνωρίζουμε ότι επιλέχτηκε και οικοδομήθηκε εδώ η «πρωτεύουσα» της Κρήτης μετά την ανακατάληψη του νησιού από τους Βυζαντινούς το 961, οι οποίοι την απέσπασαν από τα χέρια των Σαρακηνών που την είχαν κατακτήσει (823 ή 828). Επομένως η θέση μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι «φιλοξενούσε» οικισμό κατά τη Β΄ βυζαντινή περίοδο.

    Άγιος Σύλλας

    Ονομαστό χωριό της «Παρακάνδιας» με πλούσια ιστορία και παράδοση. Απέχει από το Ηράκλειο 14 χιλιόμετρα και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 569 μέτρων στις δυτικές παρυφές του Γιούχτα «πολιορκημένο» από πλήθος αμπελώνων και ελαιώνων. Οι περισσότεροι κάτοικοι του σημερινού χωριού είναι προσφυγικής καταγωγής. Σε έγγραφο του 1305 όπου και η αρχαιότερη μνεία του χωριού, παραδίδεται η πληροφορία ότι υπάρχουν δύο παλαιές εκκλησίες, του Αγίου Σίλα (Agio Sila) και της Παναγίας (Santa Maria) οι οποίες καταστράφηκαν με το σεισμό του 1303 και ανοικοδομήθηκαν από τον Rogerius de Rogerios με τη βοήθεια των κατοίκων.

    Κυπαρίσσι

    Το Κυπαρίσσι είναι χωριό της Περιφερειακής Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Ηρακλείου, στην επαρχία Τεμένους σε υψόμετρο 220 μ. με ωραία θέα στο 22ο χιλιόμετρο του οδικού άξονα προς Προφήτη Ηλία. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία και με την αμπελοκαλλιέργεια. Σε λατομείο ανακαλύφθηκε τυχαία τάφος της πρώτης υπονεολιθικής περιόδου μέσα σε κοίλωμα βράχου, όπου βρέθηκαν αγγεία εγχάρακτης γραμμικής διακόσμησης, ένα ειδώλιο σε σχήμα πλοιαρίου, πολλά μαχαιράκια από οψιδιανό και διάφορα χάλκινα αντικείμενα (κυρίως μαχαιρίδια) που φανερώνουν τη μακραίωνη κατοίκηση του χώρου. Στο λόφο «Κορφή του Βαθειά» ανασκάφτηκε επίσης ένα μεγάλο ορθογώνιο κτήριο

  • Δημοτική Ενότητα Παλιανής.

    Η Δημοτική Ενότητα Παλιανής (πρώην Δήμος Παλιανής με έδρα το Βενεράτο) εντάχθηκε στο Δήμο Ηρακλείου με το πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού, νότια της πόλης του Ηρακλείου, και περιλαμβάνει τις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:

    Βενεράτο

    Πρόκειται για δυο οικιστικά σύνολα (Παλιό και Νέο, σε απόσταση 200 μέτρων μεταξύ τους) που απέχουν 20 περίπου χιλιόμετρα από το Ηράκλειο πάνω στον παλιό δρόμο Μεσαράς – Φαιστού σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων. Ο νεότερος οικισμός δημιουργήθηκε μετά το 1955 ενώ ο Παλαιός κατά την εποχή της Βενετοκρατίας. Το όνομα του παλιού χωριού συναντιέται για πρώτη φορά σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου το 1369 και έκτοτε υπάρχει σε όλες τις επόμενες απογραφές μέχρι σήμερα.

     

     

    Αυγενική

    Όμορφο και πλούσιο χωριό της Δημοτικής Περιφέρειας του Δήμου Ηρακλείου χτισμένο σε υψόμετρο 310 μέτρων και απέχει 20,7 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο στον οδικό άξονα προς Μεσαρά – Φαιστό. Για πρώτη φορά αναφέρεται με το όνομα Ευγενική το 1391 σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου και από το 1577 δε λείπει από καμία απογραφή από όσες έγιναν στην Κρήτη. Από την Αιγυπτιακή απογραφή (1834) μέχρι σήμερα το χωριό απογράφεται Αυγενική.

     

     

    Κεράσι

    Το χωριό Κεράσια ενταγμένο στον Καλλικρατικό Δήμο Ηρακλείου, απέχει απ’ το Ηράκλειο 20 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων. Είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του λόφου “Χαλέπα” με πλούσια θέα τον «Κερασανό κάμπο», τα Λασιθιώτικά βουνά, την ιστορική Μονή Παλιανής και το λόφο «Κάστελλας», με το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στην κορυφή. Η παλαιότερη αναγραφή του ονόματος του χωριού βρίσκεται σε έγγραφο του 1248 και σε αρκετά άλλα έγγραφα του Δουκικού Αρχείου του Χάντακα μετά από αυτό

     

     

    Σίβα

    Η Σίβα είναι χωριό και ομώνυμο που κι αυτό εντάχτηκε στην Περιφερειακή Δημοτική επικράτεια του Δήμου Ηρακλείου σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 280 μέτρα και απέχει 18,2 χλμ. πάνω στον οδικό άξονα Ηρακλείου – Μεσαράς. Η αρχαιότερη καταγραφή του ονόματος του χωριού συναντιέται σε έγγραφο του Δουκικού αρχείου του Χάνδακα το 1378. Στη συνέχεια αναγράφεται σε όλες τις καταγραφές από το 1577 μέχρι σήμερα. Η σημαντικότερη ιστορική παρουσία του 19ου αιώνα (αιώνας των κρητικών επαναστάσεων) στο χωριό είναι αυτή του καπετάν Αηνικολιώτη (από τον οικισμό Άγιος Νικόλαος στην περιοχή του Χάρακα) που έδρασε ιδιαίτερα κατά την επανάσταση του 1866.

Μουσεία

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ευρώπη. Το σημερινό κτήριο οικοδομήθηκε την περίοδο 1933-1937 σε σχέδια του Π. Καραντινού, στη θέση του μεγαλοπρεπή ενετικού μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου που καταστράφηκε από το σεισμό του 1856.

    Στο Μουσείο έχουν συγκεντρωθεί αρχαιολογικά ευρήματα απ” όλη την Κρήτη, καλύπτοντας την ιστορία του νησιού για περισσότερο από 5500 χρόνια. Κυρίαρχη θέση ανάμεσα σε αυτά κατέχουν οι θησαυροί του μινωικού πολιτισμού, τον οποίο εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη την ιστορική του συνέχεια. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι μάλιστα η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ” εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.

    Το κεντρικό κτίριο του μουσείου παρέμεινε κλειστό από τον Νοέμβριο 2006 μέχρι και τον Μάιο 2013 για εσωτερική ανακαίνιση με μια μικρή προσωρινή έκθεση να παραμένει ανοικτή.

    Στοιχεία επικοινωνίας: 
    Ξανθουδίδου 2, 71202 Ηράκλειο
    Τηλ. 2810 / 279000 – Fax. 2810 / 279071
    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: amh@culture.gr
    Διαδίκτυο: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3327

  • Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

    Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ι.Μ.Κ.) που ιδρύθηκε το 1953 από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (Ε.Κ.Ι.Μ.) παρουσιάζει μια συνολική εικόνα της ιστορίας της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως τη σύγχρονη εποχή.

    Αρχικός στόχος των ιδρυτών του Ι.Μ.Κ. υπήρξε η συγκέντρωση και διαφύλαξη ενός πολύτιμου αρχαιολογικού, εθνογραφικού και ιστορικού υλικού από την μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο της ιστορίας της Κρήτης.

    Η διαδικασία εμπλουτισμού των συλλογών, επέκτασης των χώρων και επαναπροσδιορισμού των στόχων του, παράλληλα με την πλούσια ερευνητική και εκδοτική δραστηριότητα της Ε.Κ.Ι.Μ., τη διοργάνωση μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων αποτελούν πάντοτε διαρκείς στόχους του Μουσείου.

    Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η διαδικασία σταδιακής επανέκθεσης των συλλογών του, με στόχο την προσέγγιση διαφορετικών ομάδων επισκεπτών και επομένως την προβολή των πολλαπλών όψεων του «ιστορικού γίγνεσθαι» στην Κρήτη.

  • Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης

    Το Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης 1941-45 του Δήμου Ηρακλείου ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Μάιο 1994.

    Σκοπός του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση κειμηλίων της περιόδου 1941-1945 στην Κρήτη καθώς και η τεκμηρίωση και προβολή των ιερών αγώνων του Κρητικού λαού κατά τη μάχη αλλά και τη γερμανοϊταλική κατοχή.

    Παράλληλα με την παρουσίαση των διαφόρων ιστορικών ντοκουμέντων το Μουσείο αποσκοπεί στην καλλιέργεια αγάπης και σεβασμού προς την ιστορία της Κρήτης.

    Στοιχεία επικοινωνίας: 
    Το Μουσείο θα μεταφερθεί σύντομα σε νέο χώρο

IRAKLEIO-ARXAIOLOGIKO-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-viewMOYSEIO-
IRAKLEIO-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-view
IRAKLEIO-Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-view
  • Μουσείο Αγίας Αικατερίνης.

    Πρόκειται για ναό της Σιναϊτικής μονής της Αγίας Αικατερίνης, βορειοανατολικά του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά.

    Ιδρύθηκε κατά τη β’ βυζαντινή περίοδο και αποτέλεσε πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο από τον 15ο έως τον 17ο αι.

    Σήμερα ο ναός της Αγίας Αικατερίνης λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με αντιπροσωπευτικά έργα της Κρητικής Αναγέννησης ανάμεσα στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχουν οι φορητές εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού.

    Επίσης εκτίθενται συλλογές με εκκλησιαστικά σκεύη, βιβλία, άμφια και αποτοιχισμένες τοιχογραφίες.

  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

    Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Κρήτης καλύπτοντας όλες τις δραστηριότητες ενός πλήρους και σύγχρονου μουσείου:

    • Διατηρεί και αναπτύσσει συλλογές,
    • Πραγματοποιεί έρευνες για το φυσικό περιβάλλον,
    • Συνεισφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και
    • Προβάλλει στους εκθεσιακούς του χώρους τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος της Κρήτης και της Μεσογείου.

    Η εντυπωσιακή του ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία αντικατοπτρίζει από τη μια τη μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας για τη σωστή περιβαλλοντική ενημέρωση και από την άλλη τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό των εργαζόμενων σε αυτό.

    Στοιχεία επικοινωνίας: 
    Πανεπιστήμιο Κρήτης, Λεωφ. Κνωσού, Τ.Θ. 2208, 71409 Ηράκλειο Κρήτης

    Τηλ. 2810 / 393276 – Τηλ/Fax 2810 / 324366
    Έκθεση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
    Λεωφ.Σοφ.Βενιζέλου-κόλπος Δερματά
    Τηλ. 2810 / 282740
    Ηλεκτρονική διεύθυνση: sec@nhmc.uoc.gr 
    Ιστοσελίδα: http://www.nhmc.uoc.gr/ 

  • Μουσείο Εικαστικών Τεχνών

    Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Μ.Ε.Τ.Η.), ιδρύθηκε για την στήριξη κάθε πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα την προαγωγή και ενδυνάμωση των εικαστικών τεχνών και την προβολή του έργου των Κρητών καλλιτεχνών.

    Αποτελεί ένα χώρο συγκέντρωσης και γόνιμης συνδιαλλαγής δημιουργών, φιλότεχνων αλλά και φίλων, ένας χώρος ανάπτυξης πνεύματος αλληλεγγύης, συνεργασίας και ομοψυχίας αλλά και πνευματικής και αισθητικής καλλιέργειας, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζονται: η διοργάνωση επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας, συνέδρια, συναυλίες, σεμινάρια, εκδόσεις, ενώ ο χώρος προσφέρεται και για εκθέσεις εικαστικών τεχνών, ανταλλαγές συλλογών, συνεργασίες με άλλα ιδιωτικά ή κρατικά μουσεία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Στοιχεία επικοινωνίας: 
    Νυμφών 3, Ηράκλειο Κρήτης
    Τηλ. 2810 / 226683 – Fax. 2810 / 226489 
    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: museum@texni-texniki.gr 
    Ιστοσελίδα: http://www.heraklionvisualarts.gr

αγιασ αικατερινησ ηρακλειο
IRAKLEIO-ΜΟΥΣΕΙΟ-ΦΥΣΙΚΗΣ-ΙΣΤΟΡΙΑΣ-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-view
IRAKLEIO-Μουσείο Εικαστικών Τεχνών-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-view

Μνημεία

  • Το θέατρο.

    Στα χρόνια του Μαυσώλου χρονολογείται και το αρχαίο θέατρο το οποίο είχε διάμετρο 110 μέτρα και διέθετε 53 σειρές πέτρινων καθισμάτων. Εκεί διεξήγαγε η Αρτεμισία τους δραματικούς αγώνες, που αποτέλεσαν μέρος των τελετουργιών στην κηδεία του Μαυσώλου.

    Το άρτιο ρυμοτομικό σύστημα της πόλης συνέθεταν κάθετοι φαρδιοί δρόμοι ενώ μια κεντρική λεωφόρος πλάτους 15 μέτρων ξεκινούσε από την Πύλη της Μύνδου περνούσε από το Μαυσωλείο και κατέληγε στη δεύτερη πύλη.

IRAKLEIO-θεατρο-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-view
  • Το Μαυσωλείο

    Το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό επίτευγμα της δυναστείας των Εκατομνιδών ήταν το Μαυσωλείο, το ταφικό μνημείο του Μαύσωλου, που δέσποζε επάνω σε τεχνητό ανάλημμα στην αγορά της Αλικαρνασσού. Το πιθανότερο είναι ότι η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα 351 π. Χ. λίγο μετά το θάνατο της Αρτεμισίας. Ως αρχιτέκτονές του αναφέρονται  ο  Σάτυρος και  ο  Πύθεος.

    Το Μαυσωλείο είχε μήκος 32,4, πλάτος 38,5 και ύψος 42,67 μέτρα. Το ανάλημμα επί του οποίου είχε κτιστεί είχε διαστάσεις περίπου 240 x 107 μέτρα. Αποτελούνταν από τρία κύρια μέρη: Μια ψηλή βάση ύψους περίπου 18μ., μία κιονοστοιχία 36 κιόνων ιωνικού ρυθμού (πτερόν) σε διάταξη 9 x 11, και μία βαθμιδωτή πυραμίδα ως στέγη, αποτελούμενη από 24 βαθμίδες που κατέληγαν σε ένα βάθρο όπου στεκόταν ως ακρωτήριο ένα τέθριππο.

    Το στοιχείο όμως που έκανε το μνημείο μοναδικό, καθιστώντας το σύντομα ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ήταν ο γλυπτός του διάκοσμος. Ο Πλίνιος κατονομάζει τέσσερεις διάσημους Έλληνες γλύπτες που συμμετείχαν στη δημιουργία του, φιλοτεχνώντας ο καθένας μία πλευρά: ο Σκόπας τη βόρεια, ο Βρύαξις την ανατολική, ο Τιμόθεος τη νότια, και τη δυτική ο Λεωχάρης. Οι περισσότερες μορφές ήταν μεγαλύτερες του φυσικού μεγέθους.

    Τα θέματα που απεικονίζονται περιλαμβάνουν σκηνές κυνηγίου, καθώς και σκηνές προσφοράς και θυσίας και μια μάχη σε φυσικό μέγεθος μεταξύ Ελλήνων και Περσών. Τρεις εντυπωσιακές ανάγλυφες ζωφόροι διέτρεχαν όλο το κτίριο, με παραστάσεις αμαζονομαχίας, κενταυρομαχίας και αρματοδρομίας. Αγάλματα γυναικών και ανδρών, που πιθανολογείται ότι αντιστοιχούν στα μέλη της καρικής δυναστείας, θα πρέπει να κοσμούσαν τα μεσοδιαστήματα των κιόνων της πρόσοψης. Έχουν βρεθεί τουλάχιστον 20 αγάλματα λεόντων τα οποία μάλλον κοσμούσαν το άνω μέρος του επιστυλίου τοποθετημένα αντωπά. Η κορυφή στεφόταν από το περίφημο τέθριππο, στο οποίο ενδεχομένως επέβαιναν ο θεοποιημένος Μαύσωλος και ίσως και η Αρτεμισία. Ως δημιουργός του γλυπτού αυτού αναφέρεται ο Πύθεος.

    Όσον αφορά το εσωτερικό του κτιρίου έχουμε ελάχιστες ενδείξεις. Φαίνεται ότι μεγάλο τμήμα ήταν συμπαγές. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο αίθουσες. Η μία πάνω ακριβώς από το νεκρικό θάλαμο και μια δεύτερη που παίρνει τη θέση του σηκού των ελληνικών ναών, πίσω από την κιονοστοιχία.

    Τόσο το μέγεθος του κτιρίου όσο και ο γλυπτός του διάκοσμος το κατέστησαν σύντομα συνώνυμο κάθε μεγαλοπρεπούς τάφου, σημασία που διατηρείται ως σήμερα.

    Το Μαυσωλείο έστεκε σε σχετικά καλή κατάσταση ως τον 14ο αιώνα. Τότε, τμήμα του καταστράφηκε από σεισμό, ενώ οι Ιωαννίτες ιππότες κατεδάφισαν το υπόλοιπο για να χρησιμοποιήσουν το οικοδομικό υλικό στο κάστρο της Ζεφυρίας Άκρας.

IRAKLEIO-μαυσωλείο-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-view
  • Οι οχυρώσεις

    Ολόκληρη η πόλη της Αλικαρνασσού περιβαλλόταν από ισχυρό τείχος, το οποίο για λόγους στρατηγικής περιλάμβάνε και κάποιους απόκρημνους λόφους λίγο έξω από την πόλη, φτάνοντας έτσι τα 7 χιλιόμετρα. Το τείχος, που κτίστηκε το 364 π.Χ., ξεκινούσε από τη δυτική πλευρά του λιμανιού έως το σημερινό Göktepe ενώ οι ακροπόλεις της Σαλμακίδος και της Ζεφυρίας Άκρας οριοθετούσαν την ένωση του τείχους με το λιμάνι. Ήταν κατασκευασμένο με πολυγωνικούς λίθους από πωρόλιθο και τραχίτη. Τμήματα του τείχους έχουν αποκαλυφθεί και είναι  ορατά  σήμερα, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα για την αναστήλωση της Πύλης της Μύνδου. 

IRAKLEIO-ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-view
  • Κνωσός.

    IRAKLEIO-ΚΝΩΣΣΟΣ-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-viewΤο μινωϊκό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού, σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι. μ.Χ. Είναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης. Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Συναρπαστικοί μύθοι, του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ικαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσού.

    Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1878 από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό. Ακολούθησαν οι ανασκαφές που διεξήγαγε ο Άγγλος Sir Arthur Evans (1900-1913 και 1922-1930) και που αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο.

    Τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης στο χώρο του ανακτόρου ανάγονται στη νεολιθική εποχή (7000-3000 π.Χ.). Η κατοίκηση συνεχίζεται στην προανακτορική περίοδο (3000-1900 π.Χ.), στο τέλος της οποίας ο χώρος ισοπεδώνεται για την ανέγερση ενός μεγάλου ανακτόρου. Το πρώτο αυτό ανάκτορο καταστρέφεται, πιθανότατα από σεισμό, το 1700 π.Χ. περίπου. Δεύτερο, μεγαλοπρεπέστερο ανάκτορο ανεγείρεται πάνω στα ερείπια του παλαιού. Μετά από μερική καταστροφή γύρω στο 1450 π.Χ., Μυκηναίοι εγκαθίστανται στην Κνωσό. Το ανάκτορο καταστρέφεται οριστικά περί το 1350 π.Χ. από μεγάλη πυρκαγιά. Ο χώρος που καλύπτει ξανακατοικείται από την ύστερη μυκηναϊκή περίοδο μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια.

    Στο ανάκτορο της Κνωσού έχουν γίνει ευρείας έκτασης αναστηλώσεις από τον ανασκαφέα Sir Arthur Evans. Ηταν πολυόροφο και κάλυπτε έκταση 20.000 τ.μ. Εντύπωση προκαλούν η ποικιλία των δομικών υλικών, τα χρωματιστά κονιάματα, οι ορθομαρμαρώσεις και οι τοιχογραφίες που κοσμούν δωμάτια και διαδρόμους. Τις υψηλές τεχνικές γνώσεις των Μινωϊτών επιβεβαιώνουν πρωτότυπες αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές επινοήσεις, όπως οι φωταγωγοί και τα πολύθυρα, η χρήση δοκαριών για ενίσχυση της τοιχοποιίας, καθώς και το σύνθετο αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο.

    Το ανάκτορο αναπτύσσεται γύρω από τη μεγάλη Κεντρική Αυλή, χώρο δημόσιων συγκεντρώσεων. Δεύτερη αυλή, η Δυτική, αποτελούσε την επίσημη πρόσβαση στο ανάκτορο αλλά και χώρο τελετουργιών.

    Στη δυτική πτέρυγα εντάσσονται οι επίσημοι χώροι διοικητικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων: το Τριμερές Ιερό, τα Ιερά Θησαυροφυλάκια και οι Υπόστυλες Κρύπτες. Ξεχωρίζει η Αίθουσα του Θρόνου, με τη δεξαμενή καθαρμών και τον αλαβάστρινο θρόνο που πλαισιώνεται από θρανία. Στη νότια πτέρυγα σημαντικότεροι χώροι είναι το Νότιο Πρόπυλο, ο Διάδρομος της Πομπής και η Νότια Είσοδος με την τοιχογραφία του πρίγκηπα με τα Κρίνα. Στην ανατολική πτέρυγα εντάσσονται χώροι κατοίκησης και μεγάλες αίθουσες υποδοχής, με κυριότερες την Αίθουσα των Διπλών Πελέκεων και το Μέγαρο της Βασίλισσας. Σε αυτές οδηγεί το επιβλητικό μεγάλο Κλιμακοστάσιο.

    Από τη Βόρεια Είσοδο γινόταν η επικοινωνία με το λιμάνι της Κνωσού. Η Βόρεια Είσοδος πλαισιώνεται από υπερυψωμένες στοές, από τις οποίες η δυτική κοσμείται με την τοιχογραφία του Κυνηγιού Ταύρου.

    Μεγάλος λιθόστρωτος πομπικός δρόμος, ο Βασιλικός Δρόμος, οδηγούσε από το Μικρό Ανάκτορο και την πόλη στη βορειοδυτική γωνία του ανακτόρου, όπου διαμορφώνεται υπαίθριος θεατρικός χώρος.

    Γύρω από το ανάκτορο εκτεινόταν ο μινωικός οικισμός και, στους λόφους, τα νεκροταφεία. Σημαντικά οικοδομήματα της ίδιας περιόδου είναι: η Νότια Οικία, η Οικία του ιερού Βήματος, το Μικρό Ανάκτορο, ο Ξενώνας, η Βασιλική Επαυλη και ο Τάφος-Ιερό. Από τη ρωμαϊκή Κνωσό σημαντικό οικοδόμημα είναι η Βίλλα του Διονύσου με ψηφιδωτά δάπεδα (2ος αι. μ.Χ.).

    Τα πολυάριθμα, εξαιρετικής τέχνης, ευρήματα από το ανάκτορο, αγγεία, σκεύη, ειδώλια, το αρχείο πινακίδων της Γραμμικής Β γραφής, καθώς και τα πρωτότυπα των τοιχογραφιών, φυλάσσονται στο Μουσείο Ηρακλείου.

    Τηλέφωνο: +30 2810 231940
    Φαξ: +30 2810 241515
    Email: protocol@kgepka.culture.gr
    Ιστοσελίδα: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh355.jsp?obj_id=2369

  • Χρήσιμα τηλέφωνα
     

    Χρήσιμα Τηλέφωνα Περιοχής Ηρακλείου

     
     

    Υπηρεσία

     

    Διεύθυνση

     

    Τηλέφωνο

     

    Δημόσιες Υπηρεσίες

    Περιφέρεια Κρήτης

    Πλατεία Ελευθερίας

    2813 400300

    Απoκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

    Πλατεία Π.Κουντουριώτη

    2813 404100

    Τελωνείο

    Λιμάνι Ηρακλείου

    2810 302610

    Υποθηκοφυλακείο

    Ζωγράφου 5

    2810 228927

    ΟΑΕΔ

    Λεωφ.Κνωσού & Νάθενα

    2810 342095

    Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία

    Λεωφ.Κνωσού & Νάθενα

    2810 378271

    Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ)

    Πλατεία Π.Κουντουριώτη

    2810 244951

    Κτηματική Υπηρεσία

    Γ.Γεωργιάδου 65

    2810 310340

    Διεύθυνση Δασών

    Ανατολικά ΤΕΙ, Φοινικιά

    2810 314840

    Διεύθυνση Τουρισμού Κρήτης

    Ξανθουδίδου 1

    2810 246100

    Διεύθυνση Χημικών Υπηρεσιών

    Μποφώρ 1

    2810 225242

    Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου

    Έβανς 44

    2810 281430

    Υπηρεσία Στατιστικής

    Γ.Παπανδρέου 17

    2810 323652

    Σώμα Επιθεωρητών ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

     

    210 9281800
    1564

    Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας

    Εσταυρωμένος

    2810 250724

     

    Υπηρεσίες Εκτάκτου Ανάγκης

    Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

     

    112

    Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)   166
    2810 222222

    Άστυνομία

     

    100

    Πυροσβεστική Ηρακλείου

    Πλατεία Κύπρου

    199

    Λιμενικό   108
     

    Εκπαίδευση

    Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

    Α.Παπανδρέου 8

    2810 371073

    Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

    Μονοφατσίου 8

    2810 333720

     

    Δικαιοσύνη

    Πρωτοδικείο

    Ανωγείων 48

    2810 288388

    Εισαγγελία Πρωτοδικών

    Έβανς 32

    2810 342163

    Διοικητικό Πρωτοδικείο

    Μουρέλλου 5

    2810 281481

    Ειρηνοδικείο

    Έβανς 1

    2810 282875

    Πταισματοδικείο

    Πλ.Δασκαλογιάννη

    2810 280886

    Δικαστήριο Ανηλίκων

    Δαιδάλου 36

    2810 282895

    Εφετείο

    Πλατεία Δασκαλογιάννη

    2810 247800

     

    Στρατός

    Ελληνικός Στρατός

     

    2810 245602

    Στρατολογικό Γραφείο

    Καραΐσκάκη & Πιτσουλάκη

    2810 326978

    Πολεμική Αεροπορία 126ΣΜ

     

    2810 275599

     

    Νοσοκομεία

    Βενιζέλειο Νοσοκομείο

    Λεωφ.Κνωσού

    2813 408000

    Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ)

    Βούτες

    2813 402111

     

    Ελληνική Αστυνομία και Υπηρεσίες Ασφαλείας

    Υποδιεύθυνση Ασφάλειας

    Αγίου Αρτεμίου-1, Ν. Αλικαρνασσός

    2810 274210

    Γραφείο Διαβατηρίων

    Αγίου Αρτεμίου-1, Ν. Αλικαρνασσός

    2810 274094, 274028

    Αστυν. Τμήμα Α Ηρακλείου

    Αγίου Αρτεμίου-1, Ν. Αλικαρνασσός

    2810 274010

    Αστυν. Τμήμα Β Ηρακλείου

    Αγίου Αρτεμίου-1, Ν. Αλικαρνασσός

    2810 274190

    Αστυν. Τμήμα Αγ. Μύρωνα

     

    2810 722232

    Αστυν. Τμήμα Αερολιμένα

     

    2810 246720

    Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών

    Αγίου Αρτεμίου-1, Ν. Αλικαρνασσός

    2810 274280

    Τμήμα Τροχαίας

    Αγίου Αρτεμίου-1, Ν. Αλικαρνασσός

    2810 274080

    Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας

    Αγίου Αρτεμίου-1, Ν. Αλικαρνασσός

    2810 274046

    Λιμεναρχείο Ηρακλείου

     

    2813 406910-2
    108 ή 112

    Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Πυρκαγιών Δασών

     

    191

     

    Συγκοινωνίες

    Ολυμπιακή Αεροπορία (Αεροδρόμιο)

     

    2810 245644

    Aegean Airlines   2810 330475
    Sky Express   2810 223500
    Μινωικές Γραμμές   2810 229602
    ΑΝΕΚ – Superfast Ferries   2810 308000

    Αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης

     

    2810 228402

    Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

    Αερολιμένας Ν.Καζαντζάκης

    2810 397800

    Αστικό ΚΤΕΛ   2810 283270

    ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου

    Λιμάνι

    2810 245019

    ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης

    Λιμάνι

    2810 221765

    ΕΛΤΑ Ηρακλείου

    Πλατεία Δασκαλογιάννη

    2810 234468

    Κ.Τ.Ε.Ο. Ηρακλείου

     

    2810 380352

    Οδική Βοήθεια HELLAS SERVICE

     

    1057

    Οδική Βοήθεια INTERAMERICAN

     

    1158

    Candia Taxi   2810 361363
    Crete Taxi   2810 210102
    Heraklion Taxi   2814 003084
     

    Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας

    Π.Ε.Δ.Υ. Ηρακλείου

    3ο χλμ Ε.Ο. Ηρακλείου Μοιρών

    2810 719100

    Ε.Φ.Κ.Α. Ηρακλείου 3ο χλμ Ε.Ο. Ηρακλείου Μοιρών 2810 303500

    Ο.Γ.Α.

    Φαϊτάκη 2 & Αρχ.Μακαρίου

    2813 407200

    Ο.Α.Ε.Ε. Εθν.Αντιστάσεως 176 2813 407301
     

    Αρχαιολογικοί Χώροι

    Κνωσός

     

    2810 231940

     

    Πολιτισμός

    Βικελαία Βιβλιοθήκη

     

    2813 409704

    Κηποθέατρο Καζαντζάκη

     

    2810 242977

    Αρχαιολογικό Μουσείο

     

    2810 279000

    Ιστορικό Μουσείο

     

    2810 283219

    Μουσείο Ν. Καζαντζάκη

     

    2810 741689

    Πινακοθήκη

     

    2813 409228

     

    Αθλητισμός

    Κολυμβητήριο

     

    2810 250788

    Κλειστό Γυμναστήριο Λίντο

     

    2810 251788

    Στάδιο Ελευθερίας

     

    2810 253723

    Παγκρήτιο Στάδιο

     

    2810 264560

    Κλειστό Γυμναστήριο Δύο Αοράκια

     

    2810 380066

     

    Βλάβες

    Ο.Τ.Ε.

     

    13888

    FORTHNET   13831
    CYTA   13877
    VODAFONE – HOL   13844
    WIND   1277

    Δ.Ε.Η.

     

    1050
    2810 314700

    Δ.Ε.Υ.Α.Η.

     

    11122

     

Πηγή :Με την ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού www.visitgreece.gr,  Δήμος Ηρακλείου
Βικιπαιδεια 
φωτο  – PhotoPhotis/(Φώτης Ξεινάς)    /TTaxidiaMeChroma/   Difno.gr  Χρονάς Γ 

LATO-Ο Ελληνικός-τουριστικός-οδηγός -Ελλάδα-πληροφορίες-αξιοθέατα-ξενοδοχεία-εστιατόρια-greece-hellas-AtHellas.gr-τουρισμός-με-άποψη-tourism-with-viewΗ μοναδική θέα του Ενετικού κάστρου στο παλιό λιμάνι του Ηρακλείου και το θαυμάσιο Κρητικό πέλαγος είναι από τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα στην Κρήτη. Δεν είναι πολλοί οι επισκέπτες της πόλης που μπορούν να απολαύσουν το πλήρες πανοραμικό μεγαλείο αυτού του τοπίου, όπως αυτοί που διαμένουν στο ξενοδοχείο Lato Boutique.,……περισσότερα εδώ

Η Athellas στο