Νίσυρος


Η Νίσυρος είναι από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου, άθικτο ακόμη από την τουριστική ανάπτυξη.

Όλο το νησί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «υπαίθριο γεωλογικό μουσείο», καθώς η Νίσυρος είναι ένας ηφαιστειακός κώνος που αναδύθηκε από τη θάλασσα 150.000 χρόνια πριν. Περπατήστε ανάμεσα στους κρατήρες και δείτε τις τρύπες που κοχλάζουν.

NISIROS-
NISIROS-

Πραγματοποιήστε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο στο μοναδικό στην Ελλάδα «Ηφαιστειολογικό Μουσείο» στο χωριό Νικιά.

Περιπλανηθείτε στο Μανδράκι, την πανέμορφη πρωτεύουσα του νησιού με τις πλατείες με τα καταπληκτικά βοτσαλωτά δάπεδα και τα σοκάκια με τα άσπρα ή χρωματιστά διώροφα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια.

Παρατηρήστε τα σπίτια κτισμένα από ηφαιστειακά πετρώματα και μονωμένα με ελαφρόπετρα.

Ιστορία της Νίσυρου 

NISIROS-ISTORIA

Η  Νίσυρος βρίσκεται στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο (γεωγραφικό πλάτος 36° 35′ βόρεια, γεωγραφικό μήκος 27° 10′ ανατολικά) και ανήκει στα Δωδεκάνησα. ‘Έχει έκταση 41,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ψηλότερη κορφή αγγίζει τα 698 μέτρα. Περιτριγυρίζεται από άλλα τέσσερα νησάκια, την Περγούσα, την Παχιά, τη Στρογγυλή και το Γυαλί, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο. Το σχήμα της Νισύρου μοιάζει με αυτό ενός κόλουρου κώνου, με διάμετρο βάσης 8 χιλιόμετρα. Στο κέντρο τον νησιού δεσπόζει μια ευδιάκριτη κυκλική εκρηξιγενής χοάνη, η Καλδέρα της Νισύρου: η διάμετρος της είναι περίπου 4 χιλιόμετρα, το χείλος της κυμαίνεται σε υψόμετρο μεταξύ 250 και 600 μέτρων, ενώ ο πυθμένας της βρίσκεται στα 100 μέτρα πάνω από τη στάθμη της Θάλασσας. Το δυτικό-βορειοδυτικό τμήμα αυτής της χοάνης καταλαμβάνουν οι λόφοι του Μποριάτικον, Νίφιου, Προφήτη Ηλία και Τραπεζίνας

περισσότερα για την Ιστορία της Νίσυρου 

Οικισμοί στην Νίσυρο 

NISIROS-OIKISMOI
NISIROS-OIKISMOI

Η Νίσυρος, είναι περισσότερο γνωστή στους γεωλόγους και στους φυσιολάτρες για το εντυπωσιακό της ηφαίστειο, που συνεχίζει να δηλώνει την παρουσία του με δραματικό τρόπο, αναδίνοντας ατμούς και αέρια. Λίγοι όμως γνωρίζουν τη σημαντική ιστορική της διαδρομή, τη χλοερή της ύπαιθρο και την αρχιτεκτονική των τεσσάρων πανέμορφων αιωνόβιων οικισμών της, που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από άλλα ονομαστά πολίσματα του Αρχιπελάγους.

 

 

περισσότερα για τους οικισμούς της Νίσυρου 

Αξιοθέατα 

NISIROS-AXIOTHEATA
NISIROS-AXIOTHEATA

Κάστρα, μοναστήρια, εκκλησίες, οικισμοί ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής με βοτσαλόστρωτες πλατείες, παραδόσεις και έθιμα, μαρτυρούν ιστορικότητα χιλιάδων χρόνων, και σας προσκαλούν για εξερεύνηση.
Τα μονοπάτια, τα περισσότερα από αυτά λιθόστρωτα, σας οδηγούν σε άμεση επαφή με τη φύση και την ιστορία.
Ο περίπλους της Νισύρου και η επίσκεψη στα κοντινά νησάκια είναι αξέχαστη εμπειρία, που σίγουρα θα συμπεριλάβετε στην περιήγησή σας. Το ήπιο κλίμα είναι κατάλληλο για τουρισμό όλο το χρόνο.

περισσότερα για τα Αξιοθέατα της Νίσυρου 

 ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

NISIROS-MOUSEIA
NISIROS-MOUSEIA

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, κατά την Γιγαντομαχία, δηλαδή την μάχη Θεών και Γιγάντων, ο Πoσειδών, κυνηγώντας στο Αιγαίο πέλαγος τον Γίγαντα Πολυβώτη, απέκοψε με την τρίαινά του ένα κομμάτι από τη Νήσο Κω, το έκσφενδόνισε κατά του Πολυβώτη και τον κατεπλάκωσε. Αυτό το κομμάτι της Κω, είναι η Νίσυρος και όταν ο καταπλακωμένος Γίγαντας  κινεί τους ώμους του και βρυχάται, η Νίσυρος σείεται από σεισμούς.

Η αναπαράσταση αυτού του μύθου, της δημιουργίας της Νισύρου, υπάρχει στην 6η ανατολική μετόπη του Παρθενώνος και εκτίθεται στο μουσείο της Ακροπόλεως, με ειδική περιγραφή του συμβάντος.

 

περισσότερα για τα Μουσεία της Νίσυρου 

Γυαλί – Στρογγυλή_Άγιος Αντώνιος – Παχειά – Περγούσα και Κανδελέουσα

NISIROS-NISIA
NISIROS-NISIA

Καθώς το πλοίο προσεγγίζει το Μανδράκι περνά δίπλα σχεδόν από το Γυαλί, ένα από τα νησιά της συστάδας της Νισύρου.

Η όψη του στην αρχή ξενίζει με τους λευκούς λόφους ελαφρόπετρας από τη μια και το πυκνό δάσος πεύκων από την άλλη. Σίγουρα παράξενος τόπος, ο οποίος όμως κρύβει μια αξιοθαύμαστη ιστορία και εκπληκτικής ομορφιάς επισκέψιμους κολπίσκους με γαλαζοπράσινα νερά. 

 

 

περισσότερα για τα νησάκια της Νίσυρου 

Ιαματικές Θερμές Πηγές

NISIROS-IAMATIKES-PIGES
NISIROS-IAMATIKES-PIGES

Οι άφθονες θερμές πηγές είναι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Νισύρου. Σε πολλά σημεία κατά μήκος των ακτών του νησιού αναβλύζει ζεστό νερό, σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 30 έως 61 βαθμούς. Πρόκειται για ανάμειξη θαλασσινού και βρόχινου νερού με τα γεωθερμικά ρευστά του ανώτερου θερμού ορίζοντα. Αυτά, Σα θερμά και ελαφρότερα, καταφέρνουν να φτάσουν κοντά στην επιφάνεια ακολουθώντας τα μεγάλα ρήγματα και ρωγμές της περιοχής.

 

 

περισσότερα για τις ιαματικές πηγές της Νίσυρου 

 

Copyright © 2017 Αt Hellas - Τουρισμός με Άποψη
| Norman WordPress Theme
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων