Κως

Κως .Το νησί του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, που κατοικείται από το 3.000 π.Χ..

Κέντρο συνάντησης όλων των σημαντικών αρχαίων ελληνικών πολιτισμών, των δυτικών και ανατολικών πολιτισμών της Μεσογείου.
 Ένα εύφορο νησί που η πλούσια παραγωγή του μπορούσε να θρέψει 200.000 ανθρώπους σύμφωνα με τον Όμηρο.

Η πυκνή βλάστηση, τα άφθονα νερά, οι ήπιες ακτές και οι εκτεταμένες παραλίες, διαμορφώνουν ένα ιδανικό περιβάλλον διακοπών που διατηρείται σε υψηλό επίπεδο χάρη στη φροντίδα των κατοίκων της και στις υποδομές που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν για να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον.
KOS-PARALIES-KOXILARI
KOS-PARALIES-KOXILARI
Με αυτήν την ιστορία πέντε χιλιετιών και τις εμφανείς σε κάθε σημείο του νησιού επιδράσεις από διάφορους πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων, η Κως σήμερα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του Αιγαίου και της Μεσογείου: ένα νησί που ο επισκέπτης, με λίγη καλή διάθεση και, κυρίως, με γνώση, μπορεί να περάσει τις καλύτερες διακοπές του.
Αυτό το επιβεβαιώνουν οι περίπου 1 εκατ. επισκέπτες του νησιού που έρχονται και ξαναέρχονται κάθε χρόνο στο νησί για τις διακοπές τους από όλες τις χώρες της Ευρώπης και από πολλές άλλες χώρες του κόσμου.
Οι υπέροχες εκτεταμένες παραλίες της, οι φυσικές της ομορφιές αλλά και οι καθημερινές σχεδόν εκδηλώσεις με τοπικό παραδοσιακό χρώμα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες για ψυχαγωγία και ξεκούραση.

Τα ιστορικά της μνημεία, κατάλοιπα διαφόρων πολιτισμών, οι εκκλησίες, η ξεχωριστή της αρχιτεκτονική και το διεθνούς φήμης Ασκληπιείο αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
Η πόλη της Κω είναι ένα ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο που συμβιώνει αρμονικά με τη σύγχρονη αισθητική και τους ρυθμούς της τουριστικής ανάπτυξης και της πολυπολιτισμικής παρουσίας.   
Η Κως, βρίσκεται στο κέντρο των Δωδεκάνησων και  είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί σε έκταση μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο μετά τη Ρόδο μεγαλύτερο σε πληθυσμό (33.388 κάτοικοι).
Το διεθνές αεροδρόμιό, το λιμάνι, η μαρίνα, οι συγκοινωνίες και η θαλάσσια επικοινωνία της Κω με όλα τα γειτονικά νησιά αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις συνθήκες
για εύκολη μετακίνηση και πρόσβαση από παντού.
KOS-MARINA
KOS-MARINA
Η πληθώρα των μικρών νησιών που την περιβάλλουν όπως  και οι τουρκικές ακτές παρέχουν τη δυνατότητα μικρών καθημερινών αποδράσεων σε ένα πλήθος τόπων με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά.
Αυτό ωστόσο που κάνει την Κω να ξεχωρίζει κάθε στιγμή και να αποτελεί πρώτης γραμμής τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, είναι οι άνθρωποί της.

Αυτοί που, με τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις, έχουν καταφέρει να βρουν τη χρυσή συνταγή για να σας προσφέρουν ηρεμία, φιλοξενία, διασκέδαση, τοπικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες.

Περίπατος στην πόλη

KOS-ARXAIOLOGIKOI-XOROI-KASTRO-NERATZIAS
KOS-ARXAIOLOGIKOI-XOROI-KASTRO-NERATZIAS

– Στο μεσαιωνικό κάστρο (Κάστρο Νερατζιάς). Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού σε θέση που πιστεύεται πως είχε οχυρωθεί από τους βυζαντινούς χρόνους (7ο αι.). Ξεχωρίζουν, ο εσωτερικός περίβολος με τους τέσσερις κυκλικούς πύργους στις γωνίες και ο εξωτερικός με τους ογκώδεις προμαχώνες.

Οι δύο περίβολοι χωρίζονται επικοινωνούν με μία γέφυρα πάνω από την τάφρο που τους χωρίζει.

– Στην πλατεία Ελευθερίας, που είναι το κέντρο της σύγχρονης πόλης. Περιστοιχίζεται από τρία τεράστια κτίρια, κληρονομιά των Ιταλών: τη δημοτική αγορά, τη λέσχη (επί Ιταλοκρατίας ονομαζόταν Μέγαρο του Φασισμού) και το Αρχαιολογικό Μουσείο (με προϊστορική συλλογή, γλυπτά, αλλά και ψηφιδωτά δάπεδα από τα ρωμαϊκά κτίρια της αρχαίας πόλης), το οποίο έχει χτιστεί κατ’ απομίμηση των ρωμαϊκών θερμών.

Στην άκρη της πλατείας βρίσκεται το τζαμί Ντεφτεντάρ.

KOS-ARXAIOLOGIKOI-XOROI--ARXAIOLOGIKO-MOUSEIO
KOS-ARXAIOLOGIKOI-XOROI–ARXAIOLOGIKO-MOUSEIO

– Στην αρχαία πόλη η οποία ήταν πρωτεύουσα του νησιού από το 366 π.Χ. Ξεχωρίζουν, η αγορά, ο δωρικός ελληνιστικός ναός, ο βωμός του Διονύσου, το ιερό και η στοά του λιμένος, το ιερό του Ηρακλή, τα λείψανα της βόρεια πλευράς του τείχους, τα ρωμαικά λουτρά, οι πολυτελείς ρωμαϊκές επαύλεις με τα πλούσια ψηφιδωτά δάπεδα, η ρωμαϊκή οικία καθώς και το ρωμαϊκό ωδείο χωρητικότητας 750 ατόμων.

KOS-ARXAIOLOGIKOI-XOROI-ARXAIA-AGORA
KOS-ARXAIOLOGIKOI-XOROI-ARXAIA-AGORA

– Στην πλατεία του Πλάτανου ή πλατεία Λότζιας, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης.

– Στο τζαμί της Λότζιας, που κατασκευάστηκε το 1786 και στους τοίχους του διακρίνονται ενσωματωμένα κομμάτια από αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία.

– Στον πλάτανο του Ιπποκράτη, ακριβώς απέναντι από το τζαμί της Λότζιας.

Στη σκιά του ο μεγάλος ιατρός δίδασκε τους μαθητές κι εξέταζε τους ασθενείς του, οπότε η ηλικία του δέντρου έχει υπερβεί τα 2.500 χρόνια!

Η περιφέρεια του κορμού του ξεπερνά τα 10 μ. και τα γιγαντιαία κλαδιά του σκιάζουν ολόκληρη την πλατεία.

 

– Στον δρόμο με τους Φοίνικες και τη μεσαιωνική γέφυρα.

– Στο Ασκληπιείο, που βρίσκεται περίπου 3,5 χλμ. ΝΔ της πόλης της Κω και ήταν το πιο φημισμένο Ασκληπιείο της Ελλάδας.

KOS-ARXAIOLOGIKOI-XOROI-ASKLIPIO
KOS-ARXAIOLOGIKOI-XOROI-ASKLIPIO

Κτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ., μετά το θάνατο του Ιπποκράτη. Μεταξύ άλλων, αξίζει να δείτε τη στοά, το συγκρότημα ρωμαϊκών θερμών, τον βωμόαφιερωμένο στον Ήλιο, την Ημέρα, την Εκάτη και τον Μαχάονα (γιο του Ασκληπιού), τον ιωνικό ναό του Ασκληπιού, τον μεγάλο δωρικό περίπτερο ναό του Ασκληπιού (170-160 π.Χ.)

Φυσικό Πάρκο Ζιάς

FISIKO-PARKO-ZIAS
FISIKO-PARKO-ZIAS

Βρείτε τη γαλήνη και γίνετε ένα με τη φύση στο Φυσικό Πάρκο της Ζιάς.

Περπατήστε στα πέτρινα μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα και εισπνεύστε καθαρό αέρα.Παρατηρήστε από κοντά τα ζώα και τα φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον.

Κάντε ένα διάλειμμα στο Snack Bar και απολαύστε τη θέα, καθώς τα παιδιά σας παίζουν στον παιδότοπο.

Τα κυάλια του πάρκου, τοποθετημένα στα καλύτερα σημεία, σας προσφέρουν μια πιο λεπτομερή εικόνα του νησιού. Κουραστήκατε ύστερα από ένα μακρύ περίπατο? Στην κορυφή του πάρκου υπάρχουν στημένες αιώρες για τους κουρασμένους επισκέπτες.

Το πάρκο είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως 30 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου.

Όλοι οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να ταίσουν τα ζώα στους χώρους τους ή τα παγόνια που υπάρχουν σε όλο το πάρκο.

Πλάκα

PLAKA-KOS-DODEKANISA
PLAKA-KOS-DODEKANISA

Το πευκοδάσος της Πλάκας βρίσκεται κοντά στην Αντιμάχεια. Είναι γεμάτο με παγώνια που κυκλοφορούν ελεύθερα στο χώρο και όσοι το επισκέπτονται μπορούν να τα αγγίξουν και να τα ταΐσουν, αφού είναι πολύ φιλικά. 

Το πανέμορφο πευκοδάσος βρίσκεται σε ένα φαράγγι. Μπορείτε να απολαύσετε την αναζωογονητική ατμόσφαιρα του δάσους (χάρη στη σκιά και την δροσιά) και να θαυμάσετε τα παγώνια που επιδεικνύουν τα υπέροχα, πολύχρωμα φτερά τους. Στον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να χαλαρώσετε στα διάσπαρτα παγκάκια.

Ορος Δικαίος

OROS-DIKAIOS-KOS-DODEKANISA
OROS-DIKAIOS-KOS-DODEKANISA

Το όρος Δίκαιος, γνωστό στους αρχαίους ως Ωρομέδων, Ωρίων ή Δίκαιον, είναι το ψηλότερο βουνό της Κω, με υψόμετρο 846 μ. Η προέλευση του ονόματός του είναι άγνωστη. Ο κύριος ορεινός όγκος του Δίκαιου δομείται από ασβεστόλιθους και μάρμαρα, καθώς και μεγάλες μάζες πλουτωνιτών και ηφαιστιτών. Στην επαφή των ηφαιστιτών με τους ασβεστόλιθους και τα μάρμαρα αναπτύσσεται κατά τόπους μεταλλοφορία, με χαρακτηριστικές αποθέσεις πολύχρωμων οξειδίων μετάλλων.

Η κατανομή των υψομέτρων είναι ασύμμετρη.

Στα νότια της κορυφογραμμής και σε απόσταση το πολύ 2 χλμ., το όρος έχει μεγάλη κλίση προς τη θάλασσα. Αντίθετα, η απόσταση ανάμεσα στην κορυφογραμμή και την ακτή βορείως του άξονα του όρους είναι 6-7 χλμ.

Το ίδιο το σχήμα του νησιού καθορίζεται από τους άξονες των πτυχώσεων και την κατεύθυνση των ρηγμάτων, ενώ οι ρεματιές έχουν κατεύθυνση κάθετη προς αυτήν, όπως φαίνεται γύρω από την κορυφή του Δίκαιου προς την πλευρά του Ασφενδιού. Λείψανα μεσαιωνικού οικισμού, δεξαμενές νερού, οπτόπλινθοι και άφθονα πήλινα όστρακα που προέρχονται από διάφορες εποχές φανερώνουν έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή κατά τους αρχαίους και μέσους χρόνους.

Οι θέσεις θέας στο εκκλησάκι του Χριστού και σε άλλες τοποθεσίες, όπως στο φαράγγι του Χριστού, δημιουργούν στον επισκέπτη μια αίσθηση απεραντοσύνης.

Μετακίνηση 

Με καράβι ή αεροπλάνο, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να έρθει στην Κω.

Το κεντρικό λιμάνι και το αεροδρόμιο του νησιού, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο, διαθέτουν όλη την απαραίτητη υποδομή για να υποδέχονται ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ξεπερνάει το 1 εκατ. ή περίπου τους 150.000 την εβδομάδα.

KOS-MARMARI
KOS-MARMARI

Και η μετακίνηση όμως μέσα στην Κω είναι εύκολη.

Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, μηχανή, ή και ποδήλατο για να μετακινηθείτε στο νησί, ή να χρησιμοποιήσετε τα taxis και τα αστικά λεωφορεία που έχουν πυκνά δρομολόγια από την πόλη προς όλες τις περιοχές του νησιού.
Το καλοκαίρι υπάρχουν τακτικές απ’ ευθείας πτήσεις όχι μόνο από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και πολλές πόλεις της Ευρώπης.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ 

KOS-PARALIES- KOS-PARALIES-AGIOS-FOKAS KOS-PARALIES-AGIOS-STEFANOS KOS-PARALIES-CANEL KOS-PARALIES-CAVO-PARADISO KOS-PARALIES-FAROS KOS-PARALIES-KAMARI KOS-PARALIES-KARDAMENA KOS-PARALIES-KARNAGIO KOS-PARALIES-KOXILARI KOS-PARALIES-LAGADA     KOS-PARALIES-LAMPI KOS-PARALIES-LIMNONAS KOS-PARALIES-MAGIK KOS-PARALIES-MARKOS KOS-PARALIES-MARMARI KOS-PARALIES-MASTIXARI KOS-PARALIES-PARADISE KOS-PARALIES-PSALIDI KOS-PARALIES-SYNNY KOS-PARALIES-THERMA KOS-PARALIES-TIGAKI KOS-PARALIES-XELONA

πηγη  ΕΟΤ Δημος Κω google

 

Copyright © 2017 Αt Hellas - Τουρισμός με Άποψη
| Norman WordPress Theme
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων