S c r o l l D o w n

Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος και βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου τα Δωδεκάνησα συναντούν τις Κυκλάδες.

Έτσι, μοιράζεται κάτι από την ομορφιά και των δύο νησιώτικων συνόλων στο τοπίο και την αρχιτεκτονική της.

Σημείο αναφοράς η εντυπωσιακή Χώρα, ένας από τους ομορφότερους οικισμούς του Αιγαίου, αμφιθεατρικά κτισμένη σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους.

Γύρω από την «πεταλούδα» που σχηματίζει το νησί απειράριθμα νησάκια και νησίδες προσφέρονται για ημερήσιες θαλάσσιες εξορμήσεις.

ASTIPALAIA
ASTIPALAIA

Η Αστυπάλαια είναι η “γέφυρα” που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα συνδυάζοντας στοιχεία και από τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα.

Έχει έκταση 97 τ.χλμ., ακτογραμμή 110 χλμ. και 1.113 κατοίκους. Απέχει από την Κω 23 και από τη Ρόδο 96 ναυτικά μίλια.

Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το λευκό των σπιτιών της.

Η ονομασία της (που σημαίνει «παλιά πόλη») αποδίδεται, σύμφωνα με τη μυθολογία, σε μια αδελφή της Ευρώπης, τη μητέρα του βασιλιά Μίνωα.

Η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν κόρες του Φοίνικα και της Περιμήδης. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκαν ο Αγκαίος και ο βασιλιάς της Κω Ευρύπυλος.

Μια άλλη εκδοχή γύρω από την ονοματοθεσία αναφέρει πως προέρχεται από τις λέξεις άστυ και παλαιός, επειδή Δωριείς που εγκαταστάθηκαν στο νησί βρήκαν ένα παλαιότερο οικισμό χτισμένο από τους Φοίνικες.

Από μετασχηματισμό ξένης ονομασίας, πιθανόν φοινικικής, οι λέξεις άστυ και παλαιός σήμαινε χαμηλός τόπος, αφού το νησί αποτελείται από δύο τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους από χαμηλό ισθμό.

ASTIPALAIA
ASTIPALAIA

Πολλοί ερευνητές θεωρούν το τοπωνύμιο ως μη ελληνικό και το ανάγουν στη γλώσσα των Σουμερίων as-dub-gal-e, που σημαίνει Θεών τράπεζα μεγάλων.

Νησί με πλούσια ιστορία, παράδοση, μοναδικές εικόνες με όμορφα άσπρα σπιτάκια και ασβεστωμένες αυλές με μπουκαμβίλιες, γραφικά ξωκλήσια, αποτελεί ιδανικό τόπο για ήσυχες διακοπές.

Η Χώρα πρωτεύουσα και λιμάνι είναι κτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους.

Στη μία πλευρά, βρίσκεται το λιμάνι και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι. Η Χώρα, ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη πρωτεύουσα νησιού στο Αιγαίο. 

ASTIPALAIA
ASTIPALAIA

Στην κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Γκουερίνι, κτισμένο με την παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια.

Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών, δημιουργούν ένα τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο κατάλευκες εκκλησίες με πέτρινα περίτεχνα καμπαναριά, της Παναγίας Ευαγγελίστριας και του Αγίου Γεωργίου.

Απέναντι, δεσπόζει το κάστρο του Αη-Γιάννη, που η παράδοση το θέλει απόρθητο, καταφύγιο των κατοίκων στις επιδρομές των πειρατών.

Οι εκπληκτικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα, έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Το νησί χωρίζεται στο Μέσα και το ‘Έξω νησί με μία αμμουδερή λωρίδα το Στενό μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά. Πολλές οι παραλίες που σχηματίζουν οι δαντελωτοί όρμοι της, γύρω από το νησί. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι Βάτσες, τα Καμινάκια, ο Άγιος Γιάννης, ο Πάνορμος, η Παχιά Άμμος είναι μερικές από αυτές.

Καΐκια μεταφέρουν τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν ερημικές παραλίες στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Σύρνα.

Στο Έξω Νησί αξίζει να επισκεφθείτε τον Άγιο Ιωάννη και να θαυμάσετε τον καταρράκτη του καθώς επίσης και το Λιβάδι, στα νότια της πρωτεύουσας, με τη μεγάλη του παραλία.

Στην περιοχή του Λιβαδιού, χαζέψτε την εύφορη κοιλάδα με τα οπωροφόρα δέντρα και τα πανέμορφα λουλούδια. Μια πολύχρωμη εικόνα που δένει υπέροχα με το παραθαλάσσιο τοπίο.

ASTIPALAIA
ASTIPALAIA

Στα νότια του Μέσα Νησιού, θα συναντήσετε τη Μαλτεζάνα ή Ανάληψη, θέρετρο με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην Αστυπάλαια.

Η Μαλτεζάνα πήρε την ονομασία της από τους Μαλτέζους πειρατές που είχαν ως ορμητήριό τους το νησί. Εδώ, το 1827, ο Γάλλος Bigot πυρπόλησε το πλοίο του για να μην αιχμαλωτιστεί. Στη βορειοανατολική πλευρά της Αστυπάλαιας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη, στις όχθες τις οποίες είναι χτισμένο το Βαθύ.

Από εδώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκι το Σπήλαιο του Δράκου, το Σπήλαιο του Νεγρί ή πιο νότια το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο.

Για ημερήσιες αποδράσεις υπάρχουν τα νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτι με όμορφη παραλία και Κουνούποι.

Μακρύτερα τα Αδέλφια, η Σύρνα και τα Τριανήσια. Στα δυτικά τα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα, Οφιδούσσα, Κατσαγρέλι και στα βόρεια οι Φώκιες. Όσο για κείνους που φοβούνται τα φίδια να έχουν υπόψη τους πως η Αστυπάλαια είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν καθόλου φίδια γιατί είναι πέρασμα των πελαργών που τα … εξολοθρεύουν.

Νησί ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές γιατί προσφέρει άφθονο ψάρι, ηρεμία και δροσιά.

Το ψάρι σπαρταράει και ευφραίνει τις γαστριμαργικές προθέσεις και διαθέσεις σε γραφικά ψαρομαγαζάκια. Η δροσιά …ανηφορίζει και κατηφορίζει ασταμάτητα, με τον αέρα να επιδίδεται σε περίεργες ασκήσεις ακριβείας και ισορροπίας, αλλά και ανισορροπίας μερικές φορές, υπακούοντας στα βιτσιόζικα παραγγέλματα των μελτεμιών.

Χλωρίδα και πανίδα

xlorida-kai-panida_1
xlorida-kai-panida_1

Η Αστυπάλαια έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα ως οικολογικά σημαντική περιοχή καθώς φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Το ανατολικό τμήμα του νησιού και το σύμπλεγμα των 12 γύρω νησίδων (Κουνούπι Οφιδούσα, Κουτσομύτι, Τιγάνι, Μονή, Φτενό, Χονδρόπουλος, Φωκιονίσια, Λιγνό, Χονδρή, Αγία Κυριακή και Ποντικούσα) εκτάσεως 476,5 Ηα είναι ενταγμένα στο δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό GR4210009 και έχουν χαρακτηριστεί ως βιότοπος CORINE, ανάμεσα στους 39 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το έδαφος είναι ως επί το πλείστον ορεινό και λοφώδες, με κύρια πετρώματα τον ασβεστόλιθο και τον φλύσχη. Οι ακτές της Αστυπάλαιας, είναι απότομες και πολυσχιδείς, σχηματίζοντας πλήθος κόλπων, όρμων και κολπίσκων.

Στην Αστυπάλαια υπάρχουν δύο ενδιαφέροντα σπήλαια: του Νέγρου κοντά στην παραλία Βάτσες, το οποίο συνδέεται με ιστορίες για πειρατές και θησαυρούς, και του Δράκου, στο βορειοανατολικό άκρο, το οποίο διαθέτει εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και σύμφωνα με την παράδοση, αποτέλεσε καταφύγιο πειρατών.

Σε ό,τι αφορά τη χλωρίδα το νησί φιλοξενεί ενδημικά φυτά του Αιγαίου, όπως τα Anthemisscopulorum, Arenariaaegaea, Campanulalaciniata, Dianthuscinnammeus, Fibigialunarioides κ..α. καθώς επίσης και άλλα σπάνια είδη όπως τα Aristolochiaparviflora, Carummultiflorum, Convolvulusscamonia, Linumarboreum κ.ά. Η βλάστηση στο ανατολικό τμήμα της Αστυπάλαιας χαρακτηρίζεται από θαμνοκυπάρισσα, σχίνα και αραιά φρύγανα. Στο δυτικό τμήμα κυριαρχούν τα φρυγανικά είδη (αφάνα, αστοιβή, γαλαζαστοιβή), ενώ στις κοίτες των χειμάρρων απαντώνται λυγαριές, πικροδάφνες και συκιές. Στους παραθαλάσσιους οικισμούς και κυρίως στα Λιβάδια, βόρεια των οποίων βρίσκεται το φράγμα της Αστυπάλαιας, υπάρχουν ελαιόδεντρα, συκιές, αλμυρίκια, αλλά και κωνοφόρα, καλαμιώνες και αμπέλια

ASTIPALAIA -XLORIDA-PANIDA
ASTIPALAIA -XLORIDA-PANIDA

Η παρουσία αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών είναι συνυφασμένη με το τοπίο της Αστυπάλαιας και τα έντονα αρώματα της αυτοφυούς βλάστησης συνεπαίρνουν τους επισκέπτες του νησιού.

Στα βουνά της Αστυπάλαιας φυτρώνει άγριο και το σπάνιο φυτό κρόκος, το οποίο συλλέγεται κάθε Νοέμβριο καθώς οι στήμονές του χρησιμοποιούνται στην τοπική μαγειρική και ζαχαροπλαστική με την ονομασία ζαφορά.

Στη θαλάσσια περιοχή εκτείνονται λιβάδια ποσειδωνίας, ενός υδρόβιου φανερόγαμου φυτού που δημιουργεί υποθαλάσσια λιβάδια τα οποία εμπλουτίζουν το νερό με οξυγόνο.

Στις θαλάσσιες σπηλιές της Αστυπάλαιας και των γύρω νησιών ζει η μεσογειακή φώκια ενώ στη θαλάσσια περιοχή έχουν παρατηρηθεί το ρινοδέλφινο (Tursiopstruncatus), τo ζωνοδέλφινο (Stenellacaeruleoalba), η πρασινοχελώνα (Cheloniamydas) και η θαλασσοχελώνα (Carettacaretta).

Στις γύρω βραχονησίδες φωλιάζουν σπάνια πουλιά του Αιγαίου, όπως ο αρτέμης, ο μαυροπετρίτης και ο θαλασσοκόρακας.

Επίσης, συναντώνται 3 είδη σαυρών: Σαμιαμίδι (Hemidactylusturcicus), Οφίσωψ (Ophisopselegans) και Σιλιβούτι (Podarciserhardii) και 5 είδη θηλαστικών (Κηπομυγαλίδα, Αγριοκούνελο, Λαγός, Μαυροποντικός, Σπιτοποντικός).

Διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και ενέργειες όπως οι φωτιές, η έντονη αλιεία, το κυνήγι, η συνεχής δόμηση καθώς και η βόσκηση, ασκούν πίεση στα οικοσυστήματα της περιοχής και επιπλέον, απειλούν τόσο τους χερσαίους όσο και τους θαλάσσιους οργανισμούς.

PARALIES
PARALIES
PARALIES-STIN-ASTIPALAIA

 

Πώς θα φτάσω στην Αστυπάλαια  κλικ ΕΔΩ

 

Πηγη:ΕΟΤ Δήμος Αστυπάιας ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ google

Copyright © 2017 Αt Hellas - Τουρισμός με Άποψη
| Norman WordPress Theme
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων